lördag 4 november 2017

Elever i Sotenäs: Därför behöver vi demonstrera 25 november!


Elever i Sotenäs och deras lärare berättar i filmen Får jag stanna eller gå?* varför vi måste fortsätta kämpa mot vår inhumana flyktingpolitik.


De unga afghanerna talar om mänskliga rättigheter, något som de lärt sig om i Sverige.

Majoriteten av de utvisningshotade afghanska ungdomarna har utsatts för brott mot mänskliga rättigheter, vilket borde ge dem uppehållstillstånd. Mänskliga rättigheter är grovt åsidosatta i Afghanistan.

Politikerna och Migrationsverket hänvisar till att individuella asylskäl ska gälla. Här listas en rad asylskäl enligt mänskliga rättigheter. Migrationsverket väljer oftast att bortse från dem eller att inte tro på dem.

Man är hazar, dvs. tillhör en folkgrupp som är utsatt för diskriminering och förföljelse såväl i Afghanistan som i Iran och Pakistan. I Iran utsätts pojkar för tvångsrekrytering till Syriens armé.

Man är shiamuslim, dvs. "otrogen" och därför utsatt för dödshot från talibanerna.

Man är kristen - från födseln eller man har konverterat i Sverige. Att avfalla från islam är belagt med dödsstraff enligt sharilagarna. 

Man är hbtq-person och hotas av dödsstraff enligt sharialagarna.

Man har vägrat att gå över till talibanerna.  Har man inte redan utsatts för tortyr (inklusive sexuella övergrepp) och dödshot så riskerar man att utsättas när man återkommer.

Man hotas av blodshämnd på grund av någon individuell händelse, och man är aktivt eftersökt. Släkt- och grannfejder, "öga för öga och tand för tand", kan pågå i generationer.

Man är kvinna och riskerar stening då man varit i väst utan ständigt manligt beskydd.

* Språkintroduktion Sotenäs symbioscentrum & Mattias Schläger 2017. 

1 kommentar: