söndag 3 december 2017

Kerstin Bergeå: Enskilda människor avgör världens öde

Kerstin Bergeå, Kristna Fredsrörelsen
och Goda Grannar på Södermalm

Se en bit av Kerstin Bergeås tal!

Fred vare med er, Salaam aleikum!

Medmänniskor från vår vackra värld!

”Det är de enskilda människorna som avgör världens öden”. De orden lånar jag av författaren Astrid Lindgren från hennes brinnande tal ”Aldrig våld”.

”Det är de enskilda människorna som avgör världens öden”

För två år sedan, hundra meter från den här platsen, var det enskilda människor som öppnade upp Katarina kyrka och Stockholms moské och välkomnade över 4000 människor på flykt att sova där.

Enskilda människor som du och jag blev tillsammans till en enorm kraft. En kraft som visade på hur världens skulle kunna vara.

Välkomna!

Denna plats där vi står idag kommer för mig också för alltid vara Ung i Sveriges plats, en plats full av filtar, kamp, blödande hjärtan, mod, förtvivlan och hopp.

Samarbetet mellan kyrka och moské för nyanlända och asylsökande har sedan 2015 fortsatt i något som vi kallar Goda grannar. Goda grannar, kyrkan och moskén tillsammans matchar ihop etablerade och nyanlända familjer, erbjuder språkkaféer fem gånger i veckan och rådgivning sex tillfällen i veckan.

I vår rådgivning möter vi tårarna.

Tioåriga Ahmeds tårar – han som kommit hit med sin farbror och har sina föräldrar från Syrien i Sudan. Deras tid för intervju på svenska ambassaden i Sudan (det land där syrier inte behöver visum) är satt till tionde maj 2019! Den tionde maj 2019 ska Ahmed börja vänta tills han ser sina föräldrar igen, om de alls har någon chans att få komma hit.

Vi möter Elhamnsoros tårar över att hennes barn som snart blir tvingade att göra militärtjänsten i Eritrea inte får komma hit.  

När allt känns tungt, medmänniskor från vår vackra värld, är det lätt att glömma bort att ”Det är enskilda människorna som avgör världens öden”

Den tillfälliga asyllagen ramlade inte ner från himmelen, det var inte någon Gud som antog den, den fattades för två år sedan av människor. Åsa Romsons tårar är berömda.

Medmänniskor från vår vackra värld, du och jag kan bli aktivister, politiker, fortsätta vara medmänniskor som öppnar våra dörrar. 

 ”Det är de enskilda människorna som avgör världens öden.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar