fredag 1 december 2017

Ahmad Mohajer: Hjälp oss nu så kan vi hjälpa er i morgon!


Ahmad "Mohajer" Rahimi, ensamkommande människorättsaktivist,
fick Raoul Wallenberg-akademins utmärkelse "Ungt kurage" 2017.

Se filmen på facebook!


Idag är det flyktingarnas dag och det är för att den nya tillfälliga asyllagstiftningen infördes den 24e november 2015. Den var då gränserna stängdes och man skapade tillfälliga uppehållstillstånd.

Det var här på Medborgarplatsen som Stefan Löfven stod i september för två år sen och sa att vårt Europa bygger inga murar och att vi måste hjälpa varandra solidariskt.

Och igår var det precis två år sen han vände på kappan och sa att vi måste skapa andrum. Nu har Sverige andats i två år och situationen har bara blivit värre. Stefan Löfven har vänt oss ryggen och stoppat huvet i sanden.

Under de här två åren har ungdomar hunnit lära sig svenska och kommit in i samhället.De har fått nya vänner och familjer och kan börja ge tillbaka och betala skatt imorgon om de få chansen. Varför kan inte asylsökande få arbetstillstånd?

Varför trycker ni bara ner ungdomarna genom att bara låta dem leva på bidrag och vänta och vänta?
Det finns de som inte vill ha oss här, som säger att vi bara lever på bidrag. Men vad har vi för val när vi inte får arbetstillstånd?

Det är inte vårt fel utan det är politikernas fel att många har tappat hoppet. Många mår dåligt och försöker skada sig själva eller ta sitt liv istället för att kunna arbeta och ge något tillbaka.

Jag hörde på radio att Stefan Löfven pratade om rättssäkerhet och att om de beviljar amnesti för en grupp så kommer alla andra att vilja ha det också. Han menar att samma regler ska gälla för alla, men jag undrar hur det kan vara rättssäkert när t.ex. en ungdom blir uppskriven i ålder med en dag bara för att kunna utvisas eller när en lillebror blir storebror eller när en svårt synskadad storebror tar sitt liv för att rädda sin lillebror.
Nästa år är det val och Löfven är orolig för sina väljare. Han är rädd att förlora väljare om han släpper sin hårda flyktingpolitik men jag har träffat många socialdemokrater som är besvikna på honom och hans politik.

I Agenda där jag var med kunde man se en lång lista över alla lokala socialdemokrater som ställer sig bakom ett stopp för alla utvisningar. Jag är stolt över mina partikamrater i SSU och socialdemokraterna i Växjö för att de förstår oss.

De är besvikna för att deras ledare inte längre står för solidaritet.


Jag blev också besviken på många av Sveriges politiker som bara använder oss ensamkommande som spelpjäser i ett politiskt spel. De leker bara med våra liv.

Jag vet så många som har tappat hoppet. För att en del har fått avslag, en del tänker på sin familj och en del väntar fortfarande på sitt besked.

En del har tvingats gömma sig och blivit papperslösa.

Varför tror ni att många ungdomar hamnar i kriminalitet?
Varför börjar ungdomarna ta droger?
Vad har de för val?


Jag skulle vilja fråga Löfven, Helene Fritzon, Mikael Ribbenvik och Fredrik Beijer, har ni något hjärta i kroppen?

Hur kan ni se era barn i ögonen och säga att ni skickade ungdomarna till kriget?
Hur många ungdomar ska behöva ta sina liv innan ni vaknar?
Hur känns det att de dog på grund av ett värdelöst papper som kallas uppehållstillstånd?
Vilka är ansvariga för dem?


Varje dag vaknar Afghanistan till blod och död.
Varje dag vaknar Sverige till likgiltighet.

Jag hoppas att politikerna kommer att vakna och ge oss en chans att få bidra till samhället.

Sist men inte minst: Hjälp oss nu så kan vi hjälpa er imorgon!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar