lördag 21 oktober 2017

Det är två år sedan Åsa Romson grätVi ses på Medborgarplatsen i Stockholm lördag 25 november 2017 kl 14-18!


Den 24 november 2015 är det många som aldrig glömmer. Då stod Åsa Romson bredvid Stefan Löfven, med tårarna rinnande.

De presenterade den nya tillfälliga lag som, trots svidande kritik från alla remissinstanser, röstades i genom i riksdagen sommaren 2016. Idag ser vi konsekvenserna av den. Flyktingströmmen avtog snabbt - men de som hade hunnit komma var kvar.

Månaderna innan vandrade flyktingarna från krigets och orons värld i lämmeltåg genom Europa. De kom med tågen till Malmö. Varje kväll tog man emot tåg i Göteborg och Stockholm. Polis, Migrationsverket och volontärer tog emot. Provisoriska övernattningslokaler togs fram. Migrationsverket dammsög Sverige på boenden. Kommunerna efterlyste gode män och hvb-hem åt alla de ensamkommande barnen. Till sist började man fundera över att resa tält. Det var ohållbart.

Sverige har varit ett humanitärt land. Raoul Wallenberg, Dag Hammarskjöld, Harald Edelstam och Olof Palme har varit internationella förebilder. De senaste sextio åren har vi har tagit emot flyktingar från en rad olika länder, och det har vi varit stolta över. En stor del av Sveriges befolkning har flyktingbakgrund - allt ifrån ättlingarna till passagerarna i de vita bussarna 1945 till de nyanländas nyfödda barn.

För två år sedan ändrades Sverige helt. Vi hör nu hemma bland de minst humanitära länderna i Europa.

Ett inlägg på facebook: ”Jag har arbetat med flyktingar i femtio år, till och med i ledningen för Migrationsverket. Jag kan lova att om nuvarande bedömning av de ensamkommande hade gällt tidigare så hade Sverige inte tagit emot en enda flykting från Grekland, Vietnam, Chile, Kurdistan, Palestina eller någon annanstans ifrån. Kraven på de asylsökande är helt orimliga och har aldrig tidigare ställts på någon som sökt skydd i vårt land.”

Dagens lagstiftning ger oss inte möjlighet att låta flyktingar stanna av humanitära skäl. Brott mot barnkonventionen är legio. Apatiska barn ska sändas till länder där de riskerar att dö av otrygghet. Barn som rotats i Sverige ska ryckas upp och skickas till länder där de inte förstår språket. Tonåringar ensamutvisas till länder i krig och konflikt.

Låt oss samlas i en stor protest mot dagens flyktingpolitik! Låt oss tillsammans visa att vi vill ha ett humant Sverige!

Låt oss också säga tack till alla de flyktingar och deras familjer som idag är välkomna samhällsmedborgare!

Ingrid Eckerman
Initiativtagare till Flyktingarnas dag
Initiativtagare till uppropet, hemsidan och facebookgruppen Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
1 kommentar:

  1. Skulle verkligen vilja vara med men har inga möjligheter. Men jag instämmer helhjärtat i protesterna! Vi har varit stolta över Sverige men nu SKÄMS vi.

    SvaraRadera