måndag 12 mars 2018

Sverige och flyktingarna

Av Kransky - http://en.wikipedia.org/wiki/File:COB_data_Sweden.PNG and http://www.scb.se/Statistik/BE/BE0101/2011A01B/be0101_
Fodelseland_och_ursprungsland.xls, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22599956

Sverige och invandringen


Sverige har, sedan inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan, varit ett invandringsland. Tidiga invandrare var samer, som funnits så långt söderut som Västmanland och Södermanland, samt i norr kvänerna.   

Förbindelserna över haven blev allt mer vidlyftiga. De första "svenskarna" kom 
dels från Polen-Baltikum-området, dels söderifrån över Danmarksområdet. Vikingarna seglade till Svarta havet och tog med sig trälar hem. Senare utvecklades förbindelserna i södra Östersjön med handelsförbundet Hansan. Många tyska handelsmän och hantverkare flyttade till Visby och Stockholm. 

Kors och tvärs över Östersjön har man rest så länge man haft båt. Finland var Sveriges östra rikshalva fram till 1809. Finska svedjebrukande bönder (skogsfinnar) importerades till gränstrakterna mot Norge.

Romer kom vandrande från Europa. Vi deporterade dem till den finska delen av Sverige, men senare kom andra grupper.

De stora krigen, som fördes på kontinenten, medförde inte bara import av kåldolmar, köttbullar, musik, stora tavlor och Silverbibeln, utan även av krigsfångar och legoknektar, älskarinnor och fruar, adelsmän och officerare.

De cirka tusen valloner, som importerades för att få fart på vår järntillverkning, en förutsättning för krigen, har under århundradena fått hundratusentals ättlingar. 

Skottar och engelsmän flyttade till Göteborg för att sätta fart på sjöfarten. 

Under efterkrigstiden gick Sveriges oskadade industri på högvarv. I Tyskland fanns inga unga män kvar. De unga kvinnorna sökte jobb som hembiträden i Sverige. En femtedel av Finlands invånare bodde i Sverige. Industrin reste till Italien, Grekland, Turkiet, Jugoslavien och Österrike för att rekrytera arbetare. Idag importerar vi bland annat indiska it-tekniker och kockar från Asien.

Det nordiska samarbetet har sedan 1952 möjliggjort invandring inte bara från Finland, utan också från Norge, Island och Danmark. EU har underlättat för många fler européer att bosätta sig i Sverige.
Alltsedan tillkomsten av p-pillren på 60-talet har nästan alla adoptivbarn kommit från länder i Latinamerika, Afrika och Asien.

Sverige och flyktingar


Under andra världskriget 1939-1945 tog vi emot flyktingar från Norge och Danmark. En del var judar. Raoul Wallenbergs vita bussar medförde efter krigsslutet fångar från koncentrationslägren: judar, romer, homosexuella.

FN antog konventionen om mänskliga rättigheter, och Sverige blev en förkämpe. Under Vietnamkriget tog vi emot desertörer från USA. Från diktaturernas Grekland och Spanien kom många politiska flyktingar. Militärkupperna i Chile och Argentina gav märkbara tillskott.

I samband med olika kriser i de kommunistiska länderna i Östeuropa fick vi politiska flyktingar från bland annat Ungern, Polen och Jugoslavien. Under balkankriget, när Jugoslavien slogs sönder, fick vi framför allt bosnier.

I samband med oroligheter på afrikanska kontinenten har vi också tagit emot politiska flyktingar från t.ex. Sydafrika, Kongo Kinshasa (DRC) och Uganda. Oroligheterna på Afrikas horn har medfört tillskott från Etiopien, Somalia, Somaliland och Eritrea.

Politiska och religiösa flyktingar har kommit från Iran, Syrien och Irak, bland annat stora grupper assyrier och kurder. Under senare år har man flytt förtryck, oroligheter och krig i Syrien och Afghanistan.

En topp inträffade 2015, då vi tog emot 163 000 flyktingar, varav 35 000 registrerades som ensamkommande barn. Efter det att den tillfälliga asyllagen presenterades den 24 november 2015 har antalet asylsökande sjunkit till en mycket låg nivå.

Vi skäms


Det finns dock saker i vår migrationshistoria som vi skäms för.

- 1939 nekade vi inresetillstånd för 10 judiska läkare från Nazityskland. Det är liten chans att de överlevde. 

- 1946 utlämnade vi 146 baltiska soldater till Sovjetunionen. Så vitt känt hamnade de alla i koncentrationsläger.

- 1993-1994 deporterades 10 000 albanier och bosnier tillbaka till diskriminering och förföljelse i ett krigshärjat land. 

- 2001 lät vi USA ta hand om avvisningarna av två egypter. De fängslades och torterades. År 2007 upphävdes avvisningsbeslutet, och de fick 3 miljoner kronor var i skadestånd. År 2012 fick den ena komma tillbaka till sin familj i Sverige, med bestående skador. 

Idag planerar vi att utvisa cirka hälften av dem som kom som ensamkommande barn under 2015. Asylutredningarna är ofta bristfälliga, och besluten fattas på felaktiga grunder. Detta kommer att skrivas in i Sveriges historia under rubriken ”Vi skäms”.


Invandringen till Sverige  Dick Harrison, Populär historia 1.8.2009Författare: Ingrid Eckerman
1 kommentar:

  1. Varför är det så viktigt att ta hit främmande folk?

    SvaraRadera